Özel Öğrenme Güçlüğü: Bir Farklılık Durumu

Öğrenme, insan için çok önemli bir beceridir ve öğrenme serüveni doğumla başlar, yaşam boyu sürer. Öğrenme becerisi insanlar arasında farklılıklar gösterebilir. Bireyler arasındaki bu farklılıkları toplumsal çeşitliliği (nöroçeşitlilik) doğurur.

Öğrenme becerisindeki farklar bazen bireyi  olumsuz yönde etkileyebilir, birey öğrenme sorunları yaşayabilir. Öğrenmede yaşanılan sorunlar Öğrenme Güçlükleri olarak adlandırılır. Birçok tıbbi durum öğrenme güçlüğüne neden olabilir. Öğrenme sorunlarına yol açan durumlardan birisi de Özel Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG)’dür.
 
ÖÖG; dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ve  matematik yeteneklerinin kazanılması ve kullanılmasında güçlüklerin yaşandığı nörogelişimsel bir bozukluk grubudur. Özel öğrenme güçlüğü karşımıza sıklıkla okuma güçlüğü (disleksi) ve matematik öğrenme güçlüğü (diskalküli olarak çıkar). Özel öğrenme güçlüğünün en sık karşılaşılan ve en bilinen tipi DİSLEKSİ’dir.  Sıklıkla ÖÖG yerine DİSLEKSİ terimi kullanılmakta ve salt okuma güçlüğü olarak bilinmektedir. Oysa tablo bu kadar basit değildir. Çok genel yaklaşımla; Özel Öğrenme güçlüğünün, okuma güçlüğü (disleksi), yazma bozukluğu (disgrafi) ve matematik bozukluğu (diskalküli) alt grupları vardır. Ve  bu alt gruplar sıklıkla birlikte görülürler.

ÖÖG’de tüm tiplerde, bellek ve dikkat sorunları görülebilir ( Olayları ve isimleri hatırlamada zorluk, bilgilerin çok kolay unutulması, oyunları öğrenmede zorluk, odaklanma güçlüğü ve dikkati sürdürememe). Bunlarla birlikte denge bozukluğu, bazı oyunları oynamada güçlük (ip atlama, seksek oynama), ellerini ve parmaklarını kullanmada güçlük (ayakkabı bağcığını bağlayamama, kalem tutmada zorlanma) gibi günlük yaşama olumsuz etki edecek birçok güçlük yaşanabilir. Duygusal ve sosyal sıkıntılar da ÖÖG’ye eşlik edebilir. Sonuç olarak ÖÖG’li çocuk tahmin edilenden çok daha güç ve karmaşık bir tablo yaşamaktadır. 

Özetle ÖÖG, insanın öğrenme becerisinde nörogelişimsel olumsuzluklara bağlı olarak gelişen farklı ve zor öğrenme süreci ve bunun sonucu olarak akademik alanda ve günlük yaşamda yaşanan olumsuzlukları içeren bir tablodur. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kendine Zarar Verme Davranışı

Kendine zarar verme davranışı (KZVD) gençlerde sık görülen bir ruh sağlığı problemidi…

Devamını Oku
cocuklari-internet-bagimliligindan-korumanin-ipuclari
Çocukları İnternet Bağımlılığından Korumanın İpuçları

Çocuğa cep telefonu ve tableti mümkün olduğunca geç almak Ergenlik dönemine kada…

Devamını Oku
Öğrenme, İlişkilendirme ve Disleksi

Öğrenme, insanın çevreye uyum sağlamasına ve karşılaştığı problemleri çözmesine olana…

Devamını Oku