Öğrenme, İlişkilendirme ve Disleksi

Öğrenme, insanın çevreye uyum sağlamasına ve karşılaştığı problemleri çözmesine olanak tanıyan bir beceridir. İnsan beyni öğrenirken birçok alt işlevi kullanır. İlişki kurma bu işlevlerin en önemlilerindendir. Beynimiz karşılaştığı bilgiler (uyaranlar) arasında ilişki kurarak birçok problemi çözer, yapması gerekenleri yapabilir. Bir manavın farklı meyveleri farklı kasalara koyması, aynı cins meyveleri de büyüklüklerine göre farklı kasalara koyması ilişki kurma becerisi ile mümkündür. Rasyonel sayılar, proteinli gıdalar, Avrupa ülkeleri gibi gruplamalar da ilişki kurma becerisi ile mümkündür.

Bilgilerin ilişkilendirilmesi 2 şekilde olur. Birincisi ardıl işlem yapma becerisidir (örüntü oluşturma-örüntü tanıma)  ve bilgileri ve nesneleri belli özelliklerine göre ardışık olarak sıralama becerisidir. Nesnelerin büyüklüklerine veya verilen bir kurala göre sıralanması, olayların kronolojik olarak sıralanması örüntü oluşturma ve tanıma becerisi ile mümkündür. Bilgilerin ilişkilendirilmesinde ikinci beceri eşzamanlı düşünme ve akıl yürütme (eşzamanlılık) becerisidir. Bu nesneler veya olayların ortak özelliklerinin algılanması ve buna bağlı çıkarımların yapılması becerisidir. Sıralama değil gruplama yapılır. Kümes hayvanları, yaz meyveleri, çam eşyalar gibi ortak özelliklere göre yapılan gruplamalar örnek olarak verilebilir. 

Ardıllık ve eşzamanlılık öğrenme ve öğrenilen bilgilerin kullanılmasında kolaylık ve verimlilik sağlar. Bu iki beceri ile daha çok bilgiyi daha kolay edinebilir,  problem çözümünde de daha çok bilgi ve değişkeni daha kolay kullanabiliriz. Bunula birlikte matematik öğrenmede ve okuma-yazma öğrenmede de bu iki beceri önemlidir. Okuma-yazma öğrenmede harflerin-hecelerin-kelimelerin gramer kurallarına göre dizilmesi ve kelime ve cümlelerin ilişkilendirilerek anlama ulaşılması bu beceriler ile mümkündür. 

Öğrenme güçlüklerinde ardıl işlem yapma ve eşzamanlı düşünme becerilerinde problemler vardır. Bu nedenle Özel öğrenme güçlüğü destek eğitim programlarında her iki becerinin gelişimi için uygulamalar yer alır.  
 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocuklari-internet-bagimliligindan-korumanin-ipuclari
Çocukları İnternet Bağımlılığından Korumanın İpuçları

Çocuğa cep telefonu ve tableti mümkün olduğunca geç almak Ergenlik dönemine kada…

Devamını Oku
Kendine Zarar Verme Davranışı

Kendine zarar verme davranışı (KZVD) gençlerde sık görülen bir ruh sağlığı problemidi…

Devamını Oku
Sayı Hissi

Sayı hissi, bir sayının büyüklüğünü, sayılar arasındaki ilişkileri ve matematiksel iş…

Devamını Oku